Mercor

Що таке димовидалення?

Димовидалення – необхідний та важливий елемент комунікацій будь-якої споруди соціального і комерційного спрямування. В разі загоряння споруди, тільки сучасні комплекси димовидалення забезпечать безпечну евакуацію людей і результативну роботу пожежно-рятувальних служб.
Що таке димовидалення?
Система димовидалення  та тепловидалення – це комплекс компонентів, які підбираються з огляду на придатність до роботи один з одним для видалення диму та тепла. Вона закладається на початкових етапах будівництва споруди (житлового будинку, офісу, складського приміщення, тощо). Проектна документація протипожежного захисту обов’язково містить в собі ці системи. Всі роботи, що стосуються проектування і монтажу чітко регулюються будівельними нормами і правилами.

Димовидалення відіграє важливу роль у забезпеченні захисту будівлі і дотриманні всіх без винятку пожежних норм. Присутність систем для видалення небезпечних газів та тепла збільшує ступінь безпеки і, в разі загоряння, евакуація людей проходить без особливих проблем по шляхах евакуації і сходових клітках, чистих від небезпечного диму. Ці системи використовують мережі повітроводів, обладнання (димові клапани, вентилятори), які характеризуються стійкістю до роботи при впливі високих температур. Також, в комплексі з цими системами на мережах вентиляції встановлюються спеціальні протипожежні клапани, які перешкоджають поширенню полум’я по мережах вентиляції. Видалення продуктів горіння являє собою складний процес, який піддається впливу великої кількості умов і факторів, отже проектування таких комунікацій під силу тільки експертам.

Димовидалення з природним спонуканням (гравітаційне) застосовується в комерційних і соціальних будівлях згідно з будівельними нормами і правилами (ДБН). Додатково, видалення диму з приміщень може здійснюватися за допомогою вікон у зовнішніх стінах приміщень.

Також, споруди оснащуються димовидаленням зі штучним спонуканням. Ці системи димовидалення представляють із себе шахти з вогнестійких матеріалів, обладнаних необхідним устаткуванням. Експлуатація таких систем виведення диму в будинках регулюється введеними державними нормами і положеннями.

Як вже зазначалося раніше, проектуванням та розрахунком системи димовидалення повинні займатися тільки професіонали, інакше будь-яке порушення загальноприйнятих державних норм в майбутньому може привести до втрати людських життів.